Rejse akvareller fra Marokko,2014-15.

I Ateliet på det ægte persiske tæppe liggende på gulvet bliver de store acryl på syrefri papir malet. Formatet er 70 + 100 cm, men da papiret kan krympe sig, når det bliver meget vådt, så kan formaterne blive lidt mindre pg skæve.Mange af de små akvareller er rejse akvareller, lavet i pauser på rejse til alverdens storbyer: Paris, Madrid, Amsterdam, BERLIN eller bare Valby.Her Marakesh, Marokko, januar 2015.
Inspirationen kan søges mange steder,her i Riad Laila i Marakesh i Marokko langt væk fra den våde pg kolde danske vinter, det blev til en hel lille serie af akvareller i postkort størrelse af mennesker, jeg havde set i Medinaens mylder, her var arabere, folk fra det dybe Afrika, marokkanere, franskmænd, englændere, spaniere, ja hele verdens befolkning var på gennemrejste her pg nogle havde slået sig ned i flere århundreder. FOTO: Julie Satsie.
Her en stor akvarel, må 87 + 110 cm , man mærker påvirkningen fra den islamiske dekorative kunst og magien fra det dybe Afrika, der ligger lige om hjørnet.Acryl og tusch på syrefrit papir af Claus Bojesen, 2014.
Smuk romersk gulv mosaik i villa i den romerske ruinby Volubilis Marokko. Det var en romersk by med bade, villaer, triumfbuer og handels torv Forum.Byen eksisterede et par århundrede og drev handel og politik, på et tidspunkt omkring år 500 efter Kristus rejste den romerske befolkning hjem til Europa og berberne overtog byen indtil araberne drev dem ud og oprettede det første dynasti med islam som religion i Marakesh. FOTO : Julie Satsie.
Hoved indgangen til kongens palads i Fes. Guldportene med de traditionelle geometriske islamske mønstre i guld belægning omgivet af mosaikker i grund farverne. Kongen har paladser i hver af de tre gamle kongebyer: Fes, Meknes og Marakesh. Parlamentet og regeringen holder til i Rabat og ved kysten ligger den hvide havne by Casablanca, byen der blev kendt på grund af filmen af samme navn med Greta Garbo i hovedrollen, i denne spion og kærligheds drama fra anden verden krig. FOTO: Julie Satsie.
Lidt akvareller af Claus Bojesen fra Marokko 2014.
Claus Bojesen på markeds og gøgler pladsen Djemaa el Fna ,det er hjertet i gadelivet i Marrakech, et stort åben rum mellem sokken og Koutoubia mosken.Her ser man : slangetæmmere,juicesælgere,skopudsere,der sker noget døgnet rundt. Fakirer sender flammer ud ad munden, aber løber rundt og optræder på kommando til gademusikanternes fremmedartede musik , frembragt på for os europæere ukendte instrumenter.Når solen går ned bliver boder,borde og stole opstillet og gade restauranterne rykker ud med eksotiske retter.Atmosfæren er middelalderlig og man glemmer ikke , at Marakech er en af de få middelalderbyer i verden som stadig fungerer og er intakt.Foto: Julie Satsie.
Her ser man den islamske stjerne i guld porten på kongepaladset i Fes, kobberarbejder i udbanket guld og sølv og kobber er berømte og man han se håndværkere udbanke og ciselerer de smukkeste motiver i the bakker, kander,lamper i de små værksteder i Medinaens Souk, FOTO : Julie Satsie.
Det er sidst på dagen og vi trænger til at hvile ud i vores Riad, der serveres mynte te med små søde kager, indpakket i tæpper indtager vi vores five o'clock te på Marokanske vis, det er jule aften og vores værter, der for øvrigt er fransk/ marokkanere har opstillet et lille og pyntet jule træ. Nu er det tid til at lave et par akvareller ( notat fra dagbog af Claus Bojesen den 24/12/2014)
Her ser man nogle rejseakvareller fra Marakesh,de ligger på hovedet , da de er pakket mellem to stykker pap, klar til at ligge nederst i kufferten,vi rejser snart hjem belæsset med FOTO,brochurer,tæpper,keramik kakler og skåle og en kobberlamper med ciselerede mønstre,der i den kolde danske vinter mørke kommer til at sende sit dæmpede og eksotisk lys ud i stuen.
Her følger en række fotografier taget af ekspeditionens fotograf Julie Satsie, ,som fotograferedes en række interessante landskabet på en en dags tur i en range rover til plateauet omkring Marakesh og op i Høje Atlas bjergene .
Port ind til paladsets gård i kongebyer Meknes.
Udsigt fra landsby tag i Høje Atlas Bjergene.
Oppe på en bjergryg breder et stenet plateau sig, sten og sten så langt øjet række.
På højsletten hviler bjerg gederne sig i de store træer.
Fra en gammel borg er det udsigt over Medinaen i Fes.
Bjergvandring ved foden af Høje Atlas Bjergene.
Den gamle portugisiske havne by Essaouira ved Atlanterhavet,hvor lyset var meget stærkt.
Her ser vi nogle af de mennesker, som maleren Claus Bojesen mødte i Medinaens Souk, mennesker fra alverdens egne, nedfældet i akvarel på papir i postkort størrelse.
Små akvareller i postkort størrelse fra Marakesh af Claus Bojesen,2014.
Her ser vi Sisse og Satsie som hviler ud ved et vandfad i Høje Atlas Bjergene, bjergvandring.
Tilbage efter dagens strabadser er der eftermiddagen kaffe med sød kage for nogle af ekspeditionens deltagere , her ses Claus Bojesen og Sophus, fotograferet af Julie Satsie,Marokko.

| Svar

Nyeste kommentarer

27.05 | 16:29

Sjovt. Uden baggrund, så forestillede jeg, at du var inspireret af sydamerikansk kunst. Spændende at se på. Bh Lars

26.05 | 13:36

Hej Claus, Jeg blev gode naboer til et velhavende ægtepar i Greve. De havde et hav af John Jensen malerier. Da de forlod denne verden, fik jeg dem alle. 🙏

26.05 | 09:35

Ja jeg kan hjælpe, hvert maleri har et euvre nr på bagsiden og er bogført i min arbejfsfortegnelse.,samt årstal, det står osse bag på lærredet! Hilsen Claus B.

26.05 | 09:31

Hej Ulf tak for din positive indstilling, jeg er osse Egill fan og har flere af hans malerier i min samling, hilsen Claus