Drømmen om Utopia.

Claus Bojesen: de tre amerikanske gratier,1973, 200 + 300 cm,ac nr.34, en overgang deponeret i Det Berlingske Hus,siden ødelagt,genfundet på et gammelt loft og restaureret og ophængt i privateje. .Maleriet blev vist på Pro,Charlottenborg og fik både god og slet kritik,men det gik ikke ubemærket hen,året efter blev det vist på: Ny nordisk romantik i Lunds Konsthal,maleriet var et protest maleri mod Vietnam krigen.Kritikeren Virtus Schade skrev dengang bl.a. - at billede både teknisk og indholdsmæssigt må kaldes for primitivt, er Claus Bojesen udemærket klar over.Han var netop( og er det i nogen grad endnu ) vældig optaget af de primitive kunstnere, af naivisterne, og billedet er en slags hyldest til dem. "

En ung malers drøm om Utopia.

Her ser vi Claus Bojesen i sit atelier i Sengeløse 1972,hvor han maler på maleriet: De amerikanske gratier,200 + 300 cm,vist på Pro,Charlottenborg 1973. FOTO Ole Haupt.

I ungdomsoprørets år påbegyndte en ung maler Claus Bojesen sin sælsomme vandring ind i en nostalgisk halv surrealistisk drømme verden, som kunstskribenten Virtus Schade senere kaldte: Utopia, i den kunstbog han udgav om den unge Bojesen og hans Venus malerier, malerier af stille renæssanceinteriører,hvor tiden var forsvundet,mærkelige fabeldyr,afhuggedes hestehoveder,som modvægt mod idylliske blomster stillebeners med Penis smækker og idylisk udsigt. Det blev fra 1971 til og med 1981 til ialt 275 nummereredes olie malerier,ca. 50 stk kobbertryk i små oplag,400 stk. Akvareller,som kunstneren kaldte" illuminerede håndskrifter " og ca.100 stk cire perdu bronze-skulpturer,en lang række seperatudstillinger i Gallerie Passepartout i Snaregade,København og seperatudstillinger i Galleri Torso,Odense og to udstillinger i det internationale Origrafica,Malmø.Og deltagelse på den vigtige udstilling: Ny nordisk romantik i Lunds Konsthal,nogle salg til Sønderjyllands Kunstmuseum og grafik til Kastrupgård Samlingen,den sidste store surrealist udstilling med Gruppe Passepartout blev afholdt i Vest-Berlin i " Haus am Lutzows Platz " i 1979, hvortil Virtus Schade havde skrevet en bog om galleriets kunstnere : Abenteuers des Realismus. En atelier brand i 1982 fremtvang et sammenbrud hos maleren,som først en rejse til Nord-Italien og siden længere ophold i Italien og en lang rejse til Istanbul og Øst-Tyrkiet(1984) kunne genskabe denne malers balance,sådan at han igen kunne påbegynde sit nye maleri,som efter flere års søgen og eksperimenterende malerier og fotografier ,meget anderledes end før,kunne kaldes for "Den Orientalske Rebus", efter en bog og monografi om Claus Bojesen,skrevet af Frederich Th. Issachsson i 1993.

Claus Bojesen i sit atelier i Sengeløse,FOTO Ole Haupt 1973. Kunstkritikeren Virtus Schade skrev i sin bog om Bojesen : " Nostalgien, længslen tilbage til en drømt fortid, optager Bojesen, som den optager så mange andre i disse nostalgiske tider, men det er vist ordets klang, der har betaget ham lige så meget som dets indhold. ... Hans nostalgiske billeder kunne i virkeligheden have heddet alt muligt andet, for egentlig er det slet ikke fortidssværmeri, men ny verdensopbygning, der beskæftiger ham, men en kritiker brugte ordet " nostalgi " i forbindelse med en Bojesen-anmeldelse, og så var der ingen vej uden om, det ord måtte han erobre.Man må blot ikke lade sig forlede af det: det er ikke den virkelige fortid, han sværmer for, men sin kunstneriske verdens fiktive fortid...Han maler i stedet sine fantasier, sine spøgefuldhed fabeldyr, sine fiktive og ulæselige Bojesen-Middelalder-verden-manuskripter,sine skøre kentaurer,sine blå drager,sine flag og standarder og vingede væsner,sine italienske renæssancebilleder, sine hunde og løver,sine kvinder med slangehoved,eller slanger med kvindekrop,sine sole og fuglemennesker og symbolske trekanter og firkanter og cirkler. Sit Utopia. Fra Virtus Schade:Claus Bojesens Utopia,udgivet af Institute of Actual Art for Galleri Passepartout,København,1977. ISBN 87 7326 000 2
Maleri af Claus Bojesen fra 1975 - 76 med titlen: Liggende fabeldyr, 60 + 73 cm, artist catalogue 170. Registreret i Virtus Schade: Claus Bojesens UTOPIA, 1977 ISBN 87 - 7326-000-2 , se side 70. Pris: 35.000 kr.

harvey 13.06.2013 13:29

det var godt at læse om dig

| Svar

Nyeste kommentarer

27.05 | 16:29

Sjovt. Uden baggrund, så forestillede jeg, at du var inspireret af sydamerikansk kunst. Spændende at se på. Bh Lars

26.05 | 13:36

Hej Claus, Jeg blev gode naboer til et velhavende ægtepar i Greve. De havde et hav af John Jensen malerier. Da de forlod denne verden, fik jeg dem alle. 🙏

26.05 | 09:35

Ja jeg kan hjælpe, hvert maleri har et euvre nr på bagsiden og er bogført i min arbejfsfortegnelse.,samt årstal, det står osse bag på lærredet! Hilsen Claus B.

26.05 | 09:31

Hej Ulf tak for din positive indstilling, jeg er osse Egill fan og har flere af hans malerier i min samling, hilsen Claus